🍁پیشنهادی برای مطالعه🍁
🔹عنوان کتاب: “اندیشیدن”
(فرهنگ کوچک سنجشگرانهاندیشی)
🔹نویسنده: نایجل واربرتن
🔹برگردان: محمدمهدی خسروانی
🔹ناشر: انتشارات علمی و فرهنگی
⬅️ برشی از کتاب:
« آیا ضعف شخصیتی یا فساد اخلاقی یک صاحبنظر، دلیلی بر نادرستی دیدگاهش میشود؟
کسانی که با نحوه سنجشگری (یا نقد) اندیشهها در رسانههای گوناگون، یا نحوه تضارب اندیشهها درکشور ما آشنایی دارند حتماً بسیار خواندهاند یا شنیدهاند که گوینده یا نویسنده منتقد میکوشد با نشان دادن ضعفهای شخصیتی یا فساد اخلاقی یک صاحبنظر، یا بر ملاکردن وابستگی سیاسی یا اقتصادی او به فلان گروه یا شخص، اعتبار دیدگاههایش را زیر سؤال ببرد.
در سنجشگرانهاندیشی به این کار «مغالطه موافق بد» گفته میشود؛ یعنی اینکه وقتی با دیدگاهی مخالفیم، به جای کوشش در جهت نشاندادن ایرادهای خود آن دیدگاه، که طبعاً مستلزم مقداری زحمت فکری است، با مطرح کردن ضعفهای شخصیتی یا فساد اخلاقی یا وابستگی سیاسی طراحان یا حتی طرفداران دیدگاه مذکور، کاری کنیم که مخاطبان اصلاً آن را جدی نگیرند یا از ابتدا با دید منفی به سراغ آن بروند.
البته این مغالطه غالباً زمانی به کار میرود که مخالفان یک نظریه یا عقیده، اساساً توان مقابله استدلالی با آن را ندارند؛ یا با علم به درستبودن آن و صرفاً به خاطر تعلقات شخصیشان، پذیرشیابی آن را خوش نمیدانند.»
(برگرفته از مقدمه مترجم بر کتاب، صفحه هشت)
⬅️ نویسنده این کتاب به راستی میکوشد با بیان شیوا و با پرهیز از دشوارگویی، خواننده را با مفاهیم منطق و سنجشگرانهاندیشی آشناکند.
او با استفاده از مثالهای جالب و باب روز این توانایی را در شما ایجاد میکند که مغالطهها و فنون خطایی را بشناسید تا در مقابل فریبها و سفسطهگریها تسلیم نشوید.