☘️پیشنهادی برای مطالعه☘️
🌸توسعهٔ سیاسی آخرین مرحله و در واقع محصول توسعهٔ اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی است.🌸
🔹عنوان کتاب: “فرهنگ سیاسی ایران”
🔹نویسنده: دکتر “محمود سریعالقلم”
🔹ناشر: انتشارات “فرزان روز”
⬅️برشهایی از کتاب:
🌸 میان آزادی و تولیدِ ثروت طبقهٔ متوسط جامعه رابطهای مستقیم وجود دارد… .
جامعهٔ مدنی، رسانههای مستقل و آزادی بیان و تشکّل، زمانی شکلگرفته و پایدار میماند که جامعه، منابع مالی مستقل از حکومت داشته باشد.
هنگامی که جامعه منابع تولید ثروت را نداشته باشد، دلیلی بر تشکّل سیاسی آنان نیز وجود ندارد؛ زیرا تشکل سیاسی برای دفاع از حریم طبقات اجتماعی و بسط دایرهٔ مانور آنهاست.
🌸دلیلی بسیار ساده برای بحرانهای مکرر سیاسی از دوران پس از مشروطه در ایران وجود دارد:
“فقدان استقلال مالی جامعه و نبودِ طبقاتی که ظرفیت تولید ثروت داشته باشند.”
در شرایطی که جامعه زمینهٔ تولید ثروت را نداشته باشد و در هالهای از فرهنگ و فرهنگ سیاسی استبدادی عمل کند، تنها خروجی، استبداد با صُوَر مختلف خواهد بود.
🌸 در تمام جوامعی که درجهای از دموکراسی وجود دارد، ابتدا طبقات اجتماعی ثروت تولید کردهاند و سپس در پِیِ تشکلهای سیاسی برای حفاظت از حریم آزادیهای خود شدهاند.
با این چارچوب نظری و مبتنی بر تجربیات دو قرن گذشته، ترکیه، امارات، کرهٔ جنوبی، چین و مالزی، در مسیر بارورکردن شهروندان خود حرکت میکنند.
🌸 اصلاح ساختارِ اقتصادی یک جامعه مقدم بر اصلاح ساختار سیاسی آن است. حداقل میتوانیم بگوییم که این تجربهٔ بشری است و چه در غرب و چه در شرق، سیر تکاملی تحولات به این صورت بوده است. تا زمانی که دولت مسئولیت معاش مردم را به عهده دارد، نهادهای دفاع از حقوق شهروندان و جامعهٔ مستقل از حکومت، شکل نخواهد گرفت.
🌸 در ۱۱۸ کشور جهان که در آنها طبقهٔ متوسط اقتصادی وجود ندارد، انتخابات صورت میپذیرد ولی این انتخابات، بیشتر جنبهٔ صوری، تشریفاتی و تزئینی دارد.
🌸 هنگامی که جامعه توانست تولید ثروت کند، آنگاه میتواند رسانهٔ مستقل نیز داشته باشد، تشکل حزبی پیدا کند و دولت را پاسخگوی عملکرد خود کند.
🌸 بنابراین اگر جامعهای قصد حرکت در مسیر توسعهیافتگی داشته باشد، ابتدا باید در چارچوبهای اقتصادی حرکت کند و سپس در فضاهای اجتماعی و فرهنگی تحول ایجاد نماید. توسعهٔ سیاسی آخرین مرحله و در واقع محصول توسعهٔ اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی است.