سی سال پیش، مردی از این دیار برخاست؛ با همتی به بلندای یک کوه و نیتی به خلوص یک دریا؛ بزرگترین کتابخانه آن زمان در منطقه غرب استان اصفهان را احداث کرد و نهالی کاشت که ثمرات آن سی سال است روح و جان مردمان را طراوت و تازگی می بخشد.
کتابخانه زهرائیه، تنها یک کتابخانه نیست، یک نماد است؛ نماد نوعدوستی و دانشپروری مردمان نجفآباد؛ یادگار مرحوم حاج سید مجتبی آیت، مردی که اسیر دنیای خاکی نبود و دغده نان و معیشت، گرفتار روزمرگیاش نکرده بود. درد ندانستن دیگران آزارش میداد و دغده خدمت به خلق خدا، انگیزهبخش تلاشش بود. سالک طریق معرفت و نیکی بود و در این راه، آسایش خویش را فروگذاشت تا راه دانایی مردمانش را فراهم آورد.
حاج آقا مجتبی آیت، در بازار نجف آباد، کتابفروشی داشت. ماجرای تاسیس کتابخانه را از زبان خودش بشنویم …
” از همان روزهای اول که کتابفروشی اسلامی را باز کردم، دلم می خواست که یک کتابخانه هم داشته باشیم. ابتدا در همان فاطمیه (یکی از مدارس حوزوی که حاج آقا مجتبی برای خانم ها پایه گذاری کرد) یک حجره را به کتابخانه اختصاص دادیم و مقداری از کتاب ها را آن جا گذاشتیم که خانم ها استفاده کنند. به همین ترتیب هر کتابی را که می خریدم، ذخیره می کردم، به امید داشتن یک کتابخانه بزرگ. پس از اینکه مدرسه زهرائیه (مدرسه حوزوی دیگری که حاج آقا مجتبی برای خانم ها پایه گذاری کرد) ساخته شد و خانم های طلبه در آن مشغول درس شدند، کتابخانه زهرائیه را راه انداختیم. ساختمان کتابخانه که ساخته شد با کمک سه نفر از برادران علاقه مند که اتفاقاً اسم هر سه نفر اسدالله است، کتابخانه راه افتاد. آقای دکتر اسدالله کارشناس در تهران برای کتابخانه، کتاب می خرید. ایشان برای تهیه کتاب در تهران خیلی زحمت کشید. من مرتب پول میفرستادم و ایشان کتاب می خرید و می فرستاد. آقای اسدالله معین و آقای اسدالله محمدی هم در نجف آباد همکاری زیادی کردند. زمانی آقای دکتر کارشناس مقداری کتاب خوب از آلمان خرید و تعدادی از آن را به کتابخانه دانشگاه تهران و تعدادی هم به کتابخانه زهرائیه داد. این کتاب ها خیلی ارزش داشت.
وقتی زمین برای کتابخانه تهیه کردم با آقای مهندس مانی که از معماران متعهد اصفهان است تماس گرفتم. ایشان هم مرتب از اصفهان به نجف آباد می آمدند. نقشه کتابخانه را دادند و آقای اسدالله معین پای کار ایستاد تا این که ساختمان کتابخانه به پایان رسید. البته آقای مهندس مانی همه کارها را مجانی انجام دادند. حتی رفت و آمد از اصفهان هم به خرج خودشان بود.
زمین کتابخانه حدود 630 متر مربع است و ساختمان کتابخانه در سه طبقه با زیربنای 1200متر مربع ساخته شده است. در سال 1366 کتابخانه طی مراسمی با حضور علاقه مندان و تعدادی از اساتید دانشگاه تهران و مسئولان محلی افتتاح شد. کتابخانه در آن هنگام حدود 27000 جلد کتاب غیر لاتین داشت و الآن (1374) نزدیک به 33000 جلد کتاب غیر لاتین و حدود 3500 جلد کتاب لاتین دارد… الحمدلله این کتابخانه به صورت کتابخانه آبرومندی در آمده است و یکبار شنیدم که می خواهند در نجف آباد دانشگاه بسازند و چون دانشگاه کتابخانه می خواهد، کتابخانه زهرائیه را بررسی کردند و گفتند این کتابخانه خیلی مناسب دانشگاه است و شاید در ابتدای امر زیادتر از یک کتابخانه دانشگاه هم باشد. در حال حاضر شخصاً هزینه های جاری زهرائیه را می پردازم.”
ویژه نامه آیت همت و دانایی که به مناسبت دهمین سالگرد درگذشت حاج آقا مجتبی آیت تهیه شده را می توانید با کلیک بر روی تصویر زیر دانلود نمایید:
پنجره سی ام؛ ویژه نامه ای است که برای بزرگداشت سی امین سال تاسیس کتابخانه آماده شده که با کلیک بر روی تصویر زیر قابل دریافت است: