کتاب غذا در آیینه فرهنگ به کوشش علیرضا حسن زاده با همکاری مینو سلیمی و مریم پهلوان شریف توسط پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری منتشر شد.
به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، این کتاب مشتمل بر مقالاتی همچون، سفره ایرانی؛ وجهی از رویای فرهنگی ایرانی (سید محمد بهشتی)، انسانشناسی غذا و نقد مفاهیم بر ساخته (علیرضا حسنزاده)، سفره ایرانی؛ تبلور فرهنگ ایرانی (سید احمد محیط طباطبایی)، جامعه روستایی و مفهوم نمادین غذا: نگاهی انسان شناختی به منظومه «گاو» اثر شیون فومنی (سمیه کریمی)، بررسی مردمشناختی شیوههای نگهداری خوراک در روستای هزاوه (پرویز فیضی)و… است.
نان بقسمات، سوغات فراموش شده شهر سمنان (حمید رضا حسنی و فاطمه قلیپور)، شیوه تهیه شیره انگور و کف در شهرستان گناباد (محمد مکاری)، یارگیری زنانه در تهیه خوراک ترخینه در کرمانشاه (مینو سلیمی)، نقش آیینی، اجتماعی و فرهنگی خوراکهای شب چله در همدان (بهمن رحیمی – مریم محمد کریمی ) بخش دیگری از مقالاتی که در این مجموعه گردآوری شده است.
سید محمد بهشتی در مقدمه این کتاب آورده است: یکی از رمزهای درک فرهنگ که میتوان به کمک آن به گنجینه بزرگی از معانی و مفاهیم دست یافت، غذا و تنوع موجود در آن است، به واقع تاریخ تکامل و تحول فرهنگ با تاریخ تحول و تکامل غذا در هم تنیده است.
با توجه به آنکه غذا همواره همگرایی، دوستی و به قول ایرانیان همسفرگی را تداعی می گرداند می توان نمادپردازی دوستی و صلح را در فرهنگ و تمدن ایرانی به تماشا نشست.
علیرضا حسنزاده، رییس پژوهشکده مردمشناسی نیز در مقدمه کتاب نوشته است: در طی بیش از دو دهه اخیر یکی از حوزههای مهم مورد مطالعه پژوهشکده مردمشناسی غذا بوده است و نخستین بار پژوهشکده مردمشناسی در سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، همایشی را با نام خوراک و فرهنگ در سال 1384 برپا کرد.
مجموعه مقالات این همایش با نام خوراک و فرهنگ یکی از نخستین کتابهایی بود که در زمینه انسانشناسی غذا منتشر شده است و در آن ابعاد مفهومی، انسانشناختی، قومی و فرهنگی غذا؛ موضوع تعاملات و تفکر محققان و انسانشناسان ایران قرار گرفته است.
اثر یاد شده که در برابر نگاه خوانندگان قرار دارد کتابی دیگر از پژوهشکده مردمشناسی است که سعی دارد به ارایه روایتی اتنوگرافیک از غذای ایرانی در حوزههای مختلف آن بپردازد.